Uitvaartleider: absoluut geen 9-tot-5 baan

Inlevingsvermogen noodzakelijk voor uitvaartleiders

Het beroep uitvaartleider kenmerkt zich door de actieve en intensieve begeleiding van nabestaanden na het overlijden van een dierbare. Er zijn enkele eisen waaraan een uitvaartleider moet voldoen voordat hij/zij begint in dit vakgebied.

Allereerst moet de uitvaartleider in het bezit zijn van het diploma Uitvaartleider van Stichting Vakopleiding Uitvaartverzorging (STIVU). Met deze opleiding wordt onder andere ingegaan op rouwverwerking, het verzorgen van overledenen, het bijspijkeren van de communicatieve vaardigheden en wet- en rechtskennis.

Inlevingsvermogen

Naast theoretische eisen zijn er nog een aantal punten waaraan een uitvaartleider moet voldoen. Een uitvaartleider werkt met mensen. Inlevingsvermogen en goede omgangsvormen zijn daarom van groot belang. Hierdoor ontstaat er namelijk een vertrouwensband met de nabestaanden. Nabestaanden verkeren in een emotionele periode waarbij hun gedrag vormen aan kan nemen die een beroep doen op het incasseringsvermogen en de stressbestendigheid van de uitvaartleider.

Organisatorisch inzicht

Het is de verantwoordelijkheid van de uitvaartleider om de uitvaart tot in de puntjes te regelen. Hij/zij moet daarom organisatorisch inzicht hebben en verantwoordelijkheidsgevoel. Omdat het in deze branche niet te voorspellen is wanneer de uitvaartleider nodig is, is het alles behalve een 9-tot-5-baan.

Praktijk

Voorafgaand aan de uitvaart en op de dag van de uitvaart begeleidt de uitvaartleider de nabestaanden. In principe heeft de uitvaartleider daarin een adviserende rol, maar soms gaat het verder dan alleen adviseren. Zo ligt de coƶrdinatie van de rouwbezoeken en het controleren van de conditie van de overledene in handen van de uitvaartleider.

053 432 19 55