Uitvaartleiders Bakker, Ruesink en Van der Wacht aan het woord

Praten over de dood is steeds minder een taboe

Wat zijn je werkzaamheden bij Uitvaartcentrum Varviksingel?

[W] Uitvaartleider is een breed beroep. Mijn werkzaamheden bestaan uit het organiseren van de uitvaart voor de nabestaanden. Ik kijk voorafgaand en tijdens de uitvaart waar behoefte aan is. Uiteraard houd ik mij ook bezig met de nazorg.

[B] Iedereen in mijn directe omgeving weet dat ik graag met mensen werk. Voorheen was ik namelijk actief in de zorg. In principe doe ik nu niet iets heel anders. Ik zorg nog steeds voor mensen. In deze branche zorg ik voor de nabestaanden en de overledene. Mijn werkzaamheden komen overeen met die van Berto. Als uitvaartleider coördineer ik de uitvaart en zorg ik dat alles geregeld is. Van a tot z, met overtuiging.

Kun je daarvan een voorbeeld geven?

[B] Mentaal probeer ik er voor de nabestaanden te zijn. Immers, bij het overlijden van een dierbaar persoon zegt je verstand iets anders dan je gevoel. Door te zeggen dat er voor rouwverwerking geen tijd staat, maar dat je juist tijd moet nemen, probeer ik die persoon te steunen. Je hebt het beste met die persoon voor en je bent oprecht betrokken. Dit kan niet zonder overtuiging.

[R] Ik weet nog hoe het de ‘eerste keer’ was. Dat was heel spannend en viel erg tegen. Ik moest helemaal aan het idee wennen. Het spannendste is of je als uitvaartleider in staat bent een ‘klik’ te krijgen met de nabestaanden. In 98 % van de gevallen lukt dat gelukkig. Ik regel dan ook niet EEN uitvaart, maar DE uitvaart. Dat is het verschil.  

Wat is de kracht van Uitvaartcentrum Varviksingel?

[B] Eigenlijk zijn het maar twee woorden die de werkelijke kracht weergeven. Met overtuiging. Elke collega zet zich in voor een ander. Eigenlijk zijn we één familie. Het teamverband is hecht en iedereen weet waar we het voor doen. Een sterk punt is bijvoorbeeld de persoonlijke benadering en vrijheid. Bij ons ben je een mens. 

Kun je dat eens toelichten?

[B] Iemand kan ineens de behoefte krijgen om naar zijn/haar dierbare te gaan. Bij ons maakt het dan niet uit wanneer je de overledene wilt bezoeken. Hiervoor hebben wij namelijk twee 24-uurs kamers beschikbaar. Op ieder moment van de dag en nacht heeft de nabestaande met een sleutel toegang tot deze kamer. Bij andere uitvaartorganisaties moet je laten weten wanneer je wilt komen. Bij ons ben je daar helemaal vrij in. Daarnaast ervaren veel mensen het als belastend om dingen voor de plechtigheid te regelen. Wij bieden de mogelijkheid om dat uit handen te geven en door ons te laten verzorgen. De mensen hebben de keuze dat wij van achter de pilaar meekijken en daar waar nodig bijspringen of dat wij alles regelen. Willen de nabestaanden voor de uitvaart alles van a-z verzorgen of slechts een klein gedeelte regelen? Het is allemaal mogelijk bij ons. 

[W] Daar wil ik me graag bij aansluiten. Daarnaast is er bij een uitvaart één uitvaartleider verantwoordelijk voor de gehele uitvaart. Dat betekent dat de nabestaanden maar met 1 persoon te maken hebben. Dit wordt enorm gewaardeerd door de mensen. Wat heb je zelf liever? Stel dat je in een restaurant eet en je wordt continu bediend door 1 persoon. Eén kastelein die gedurende het diner verantwoordelijk is voor jou.    

Of je eet in een restaurant waarbij je welkom wordt geheten door meneer X, de drankjes worden opgenomen door mevrouw Q, het voorgerecht kun je doorgeven aan meneer Y, het dessert kunt u kiezen bij mevrouw Z en bij vragen kunt u terecht bij meneer W. Voor de rekening kunt u naar de kassajuffrouw gaan. Deze aanpak vinden wij vervelend. Wij werken anders. Wij werken met overtuiging. 

Werken bij Uitvaartcentrum Varviksingel is meer dan alleen baan, waarom heb je gekozen voor dit beroep?

[B] Mijn vader was aanspreker van beroep. Deze branche ken ik dus goed. Ik ben er mee opgevoed. Vooral de zorg eromheen sprak mij aan. Hiermee bedoel ik het begeleiden van de families. Dat was voor mij een van de redenen waarom ik heb gekozen voor dit beroep.

[W] Mijn vader was eveneens aanspreker van beroep dus ik ben opgegroeid in deze branche. Aanspreker is nu vergelijkbaar met het beroep uitvaartleider. Op jongere leeftijd viel mij de dankbaarheid van de mensen al op na afloop van een uitvaart. Iedereen bedankte mijn vader na afloop. Nu weet ik waarom. Daarnaast is er geen sprake van onderscheid waardoor iedereen dezelfde behandeling krijgt.

[R] Ik heb al heel lang interesse in het uitvaartwezen. Dat begon al toen ik op de LTS in Nijverdal zat. Regelmatig kwamen er namelijk rouwstoeten langs mijn school. Dat vond ik zeer indrukwekkend. Ik ben er pas echt ingerold, toen ik in het kader van noaberschap mijn buurvrouw moest begraven. Aan de hand van de dominee, kwam ik daarna bij Doodenzorg terecht. Die zochten namelijk een uitvaartleider. En dat is inmiddels 21 jaar geleden.

Wat zijn de reacties in je sociale omgeving?

[W] In het algemeen zijn ze positief. Ik denk dat het te maken heeft met het onderwerp ‘de dood’. Niemand denkt graag na over zijn/haar eigen uitvaart, terwijl het wel belangrijk is. Wat ik zie als trend, is dat de dood vaker een bespreekbaar onderwerp wordt. 

[B] Op verjaardagen vertel ik liever niet wat ik doe. Het drukt de stemming op een verjaardag. Op dat moment komen namelijk alle negatieve broodje-aap verhalen over de uitvaartbranche. Daar zit ik persoonlijk niet op te wachten.

Bij ons is dit anders. Als stichting hebben wij geen winstoogmerk en kosten zijn altijd inzichtelijk. Wij doen dit met overtuiging en we zijn er voor de medemens.

[R] Veel mensen begrijpen niet dat je dit werk kan doen. Maar mensen hebben wel respect voor je dat het doet. Laten we eerlijk zijn. Het vak is soms niet eenvoudig. Niet alle mensen gaan op hun 92e hemelen. Soms sta ook ik met tranen in de ogen. Mensen moeten niet vergeten dat wij onder onze zwarte pak en hoed ook maar gewoon mensen zijn. Ieder uitvaart heeft zijn eigen tranen. Wij leven mee, maar we moeten voorkomen dat we meegesleept worden. 

053 432 19 55