Tijdens de uitvaart

Moment van herdenking

Nadat alle voorbereidingen zijn getroffen, begint voor veel mensen het meest persoonlijke deel van de uitvaart. Het afscheid komt deze dag voor veel mensen dichtbij. Men beseft dat dit het laatste moment is om afscheid te nemen. Het is de dag van de herdenkingsplechtigheid.

De herdenking kan plaatsvinden in een rouwdienst in een kerk of een aula, maar kan ook op andere wijze ingevuld worden. Tijdens deze plechtigheid kunnen vrienden en familieleden kort herinneringen ophalen, een tekst voordragen of een andere rol spelen bij de begrafenis- of crematieplechtigheid. Uiteraard wordt u tijdens deze dag deskundig begeleid door onze medewerkers. 

Aula

De plechtigheid kan worden verzorgd in de aula van Uitvaartcentrum Varviksingel. Deze aula is voorzien van een geluidsinstallatie en biedt plaats aan vijftig personen. De openingstijden van de aula verschillen per uitvaart. Voor meer informatie kunt u hiervoor contact opnemen met de uitvaartleider.

Ontvangst

Uitvaartcentrum Varviksingel beschikt voor u over een familiekamer. Voordat de plechtigheid begint, kan de familie hier wachten totdat iedereen aanwezig is en alles gereed staat voor de plechtigheid. De overledene wordt vervolgens door dragers de aula binnen gedragen. Zij steken de kaarsen aan en de bloemen worden door hen geschikt. Indien u wenst, kunt u zelf ook betrokken zijn bij deze voorbereidingen van de plechtigheid. De overledene kan ook door nabestaanden naar binnen worden gedragen. Hetzelfde geldt voor het ontsteken van de kaarsen en het schikken van de bloemen. De regie ligt bij u. Wanneer de bloemen zijn geschikt en alles naar wens verloopt, wordt er begonnen met de plechtigheid.

Sprekers

Veel mensen willen graag op een passende wijze afscheid nemen van iemand die hen lief was en tijdens de afscheidsplechtigheid uitdrukking geven aan hun gevoelens. Dat kan in de vorm van muziek, een gedicht of een toespraak. Wilt u meer informatie of heeft u hulp nodig?Uitvaartcentrum Varviksingel helpt u hierbij.

Muziek

Tijdens de plechtigheid is de keuze van muziek belangrijk. Muziek is persoonlijk. Het brengt bij mensen herinneringen naar boven die troost kunnen bieden tijdens de plechtigheid. Het is een belangrijk onderdeel geworden van de ceremonie. Muziek die persoonlijk gekozen is, verwoordt gedachten. Het biedt de nabestaanden troost. Voorbeelden van klassiekers in de uitvaartmuziek zijn ‘ Blijf bij mij Heer’, ‘De Vier jaargetijden’ van Vivaldi en ‘het Avé Maria’. In de voorbereidingen van de uitvaart kunt u hierover uw wensen aangeven.

Begrafenis of crematie

Na de plechtigheid in de aula wordt de overledene door de dragers of nabestaanden naar de rouwauto gedragen. De bloemen worden bij de kist gelegd en de rouwauto staat gereed om naar de begraafplaats of het crematorium te rijden. Wanneer de rouwauto aankomt op de plaats van bestemming wordt de overledene naar zijn/haar laatste rustplek gebracht. De bloemen worden vervolgens respectvol bij de laatste rustplaats geschikt. Indien gewenst kan hierbij een korte ceremonie gehouden worden. Onze medewerkers denken graag met u mee hoe we uw wensen kunnen uitvoeren.

Condoleren

Na afloop van de begrafenis of crematie is er voor de aanwezigen gelegenheid om de nabestaanden te condoleren. Het condoleren van de familie vinden mensen vaak een moeilijke opgave. Voor diegenen is het goed om te weten dat hiervoor geen specifieke regels gelden. Formeel condoleren of condoleren door te zeggen wat u op dat moment voelt. Het kan, want er zijn geen regels.

Structuur

Er zijn diverse mogelijkheden voor een condoleance. Tijdens een condoleance kunnen de aanwezigen bijvoorbeeld langslopen, nadat zij deel hebben genomen aan de koffietafel, om te condoleren. U kunt ook aangeven dat er geen specifiek moment is georganiseerd om te condoleren. Hierdoor kunnen de mensen zelf beslissen wanneer ze de familie willen condoleren. Tijdens een uitvaart wordt er een register neergelegd of gebruik gemaakt van de  zogenoemde condoleancekaartjes voor genodigden waar zij hun naam kunnen zetten. U kunt bij dit register een mooie foto plaatsen om het persoonlijk te maken.

053 432 19 55