Crematie

Cremeren is een proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. Dit proces gaat als volgt: op de dag van de crematie wordt de overledene naar het crematorium gebracht. Als het tijd is voor de plechtigheid, neemt de uitvaartleider van Uitvaartcentrum Varviksingel iedereen mee naar de aula. De overledene is eventueel omringd met kaarsen, bloemen en een foto. Een dienst duurt gemiddeld drie kwartier tot een uur. Wanneer het afscheid in de aula van Uitvaartcentrum Varviksingel plaatsvindt, wordt de overledene na de plechtigheid, naar het crematorium gereden. De familie mag aanwezig zijn bij het invoeren van de kist. Dit kan namelijk helpen bij de rouwverwerking.

Het crematieproces

In een oven past precies één kist. De standaardtemperatuur van een oven is rond de 1000 graden Celsius. De ovens zijn tegenwoordig computergestuurd. De daadwerkelijke verbranding, het cremeren, duurt gemiddeld anderhalf uur.

Voor het cremeren wordt de identiteit van de overledene gecontroleerd. Het registratienummer op de papieren moet overeenkomen met het nummer op de kist. Voordat de kist in de oven gaat, komt er een vuurvast steentje met een uniek crematienummer op. Het steentje blijft tijdens het cremeren in de oven. Hierdoor kan de as altijd worden geïdentificeerd. Na het cremeren, wordt de as verzameld en in een aspan gedaan om af te koelen. Na een paar uur worden met een magneet alle spijkers, nietjes, medisch staal en andere metalen uit de as gehaald. Vervolgens wordt de as fijngemalen in een cremulator. Vanuit de cremulator gaat de as in een asbus die in de algemene nis wordt geplaatst. De as moet volgens de wet een maand in het crematorium blijven. Daarna kunnen de nabestaanden bepalen wat er met de as gebeurt.

Veelgestelde vragen over cremeren

Zijn er verschillende ovens?
Er zijn twee soorten ovens, namelijk: koude- en warme startovens. Een warme startoven heeft een constante temperatuur van rond de 900 graden Celsius, terwijl een koude startoven meer tijd nodig heeft om op de juiste temperatuur te komen. In een warme startoven duurt de verbranding circa vijf kwartier. In een koude startoven duurt het circa twee uur voordat de kist en het lichaam helemaal zijn verbrand.

Mag je de kist zelf in de oven plaatsen?
Dat is toegestaan en gebeurt steeds vaker. De naaste familie wil er vaak echt tot het allerlaatste moment bij zijn. Indien de familie het wil, mogen zij zelf op de ontbrandingsknop drukken. Mensen zien dit moment dan als een echte afsluiting.

Is elke kist geschikt?
Kisten die bestaan uit staal en aluminium mogen niet. Kisten van dit soort materiaal  verbranden namelijk niet. De trend is dat mensen steeds meer kiezen voor een vurenhouten kist met katoenen bekleding. Je merkt dat zorg voor het milieu meer en meer meetelt bij de keuze voor de kist.

Wat gebeurt er met brillen, pacemakers en dergelijke?
Pacemakers moeten worden verwijderd voordat iemand gecremeerd kan worden. Orthopedisch edelstaal wordt verzameld door alle crematoria in Nederland. Deze metalen worden uiteindelijk  gerecycled. De opbrengst wordt aan goede doelen gegeven.

Wat kost een crematie?
De kosten van een crematie zijn vaak lager dan die van een begrafenis. Bij een begrafenis heb je bijvoorbeeld met grafkosten te maken. Uitvaartcentrum Varviksingel beschikt voor u over een netwerk van professionals. Zij helpen u graag met het beantwoorden van uw vragen.

 

 

053 432 19 55